12 toffe weetjes over camping Houtum

Camping Houtum, landelijk gelegen camping in de pompoengemeente Kasterlee, in de stille Kempen, ..  Dit toffe weetje over onze camping was je wellicht al bekend.

Maar weet je ook dat de uitbaters twee broers zijn? En dat die twee broers beste vrienden zijn: ze gaan letterlijk door het vuur voor elkaar. (Al goed dat Jakke brandweerman is .) Beiden zo gepassioneerd dat ze letterlijk nooit uitgepraat raken met elkaar…

Met enig regelmaat krijgen we vragen over hoe het nu zit met die camping die ontstaan is vanuit de familie Van Eyck – De Ceuster, wie is wie, en zijn we dan allemaal familie van elkaar? Want het team is de laatste 3 jaren uitgebreid. Terechte vragen vinden we.  Vandaar dat het tijd word om wat toffe camping weetjes over Camping Houtum en het team te delen met jullie.

Mocht het nog niet duidelijk zijn, heb je toch nog een vraag over het team, laat het dan zeker weten want van elf kunnen we ook twaalf toffe camping weetjes maken . Laten we beginnen bij het eerste weetje over Camping Houtum.

We hebben in 2023 niet bepaald als camping stilgezeten. We hebben een overzicht gemaakt met onze vernieuwingen. Na het op lijsten waren wij als team behoorlijk trots wat we in 1 jaar met elkaar hebben neergezet.

1. Familiebedrijf

De uitbaters van Camping Houtum zijn Jakke en Vic Van Eyck. Zij hebben in 2011 het figuurlijke stokje overgenomen van hun vader. Dit is ondertussen de derde generatie die aan het roer staat. De camping is in 1975 opgericht door hun vader en grootvader. Over- en betovergrootvader waren beiden boeren op dezelfde grond. De familie is hier dus al meer dan 100 jaar actief!

Het is vandaag de dag ook een hecht familie bedrijf aangezien de uitbaters broers zijn. De partners - Martiena en Tinne - zijn ook werkzaam op de camping. En het leuke is ook nog dat zelfs de schoonouders van Vic meewerken. De ouders van Tinne, Hedwige is onze receptioniste en Paul onze vaste barman op de zondag in Café de Congé. Verderop in dit artikel lees je meer lezen over ons team.

In 2021 zijn Vic en Tinne de gelukkige ouders mogen worden van Annelotte en in 2023 van Zoë. Opvolging verzekerd?

2. Basis en comfort kampeerplaatsen

We hebben twee verschillende kampeerplaatsen voor zowel mobilhomes, vouwwagens, caravans of grote tenten. Dit zijn onze de basis- en comfortplaatsen.


Basisplaatsen:

Comfortplaatsen:

Groote:

100 m²

125 m²

Aantal kampeerplaatsen:

30 plaatsen

11 plaatsen

Basisplaatsen:
100 m²
30 Plaatsen

Comfortplaatsen:
125 m²
11 Plaatsen

Het grootste verschil tussen de velden is dat het terrein met basisplaatsen één groot veld is zonder hagen of afscherming en er is elektriciteit voorzien op max 20m verderop. Dit maakt dat het veld flexibel is om ingedeeld te worden voor groepen of families.

Het comfortveld heeft elf grote kampeerplaatsen met elektriciteit en wateraan en -afvoer op de plaats zelf en telkens een mooi haagje en boompje tussen de plekken.

Onze comfortplaatsen

Onze basisplaatsen

3. De Pompoenerie

Naast de oprit van de camping hebben we het werkervaringscentrum ‘De Pompoenerie’. Dit is een integratieproject voor mensen met een (arbeids-)beperking. Via dit werkervaringscentrum leren zij onder andere: pompoenen kweken, verwerken en verkopen.

Tijdens het seizoen zie je de pompoenen van dichtbij groeien en mag je door het pompoenveld wandelen. Dit geeft een unieke weergaven in het werk dat zij verrichten. Aan het einde van de zomer worden de pompoenen verkocht.

Doorheen het ganse jaar kan je confituur, ketchup en chutney kopen op de receptie.

Ze kweken uitsluitend eetbare pompoenen: 40 soorten en meer dan 2000 plantjes! Zeker een aanrader om heerlijke pompoensoep van te maken. Voor meer informatie kijk je op www.depompoenerie.be

Wist je trouwens dat Kasterlee ook hét pompoenendorp is van België?

Zo is de maand oktober zelfs omgedoopt tot onze pompoenmaand. Hierin worden meerdere activiteiten omtrent de pompoenen georganiseerd. Denk bijvoorbeeld aan de pompoenmarkt, pompoenschieten en de pompoenregretta: een heuse waterrace in een uitgeholde pompoen. Toffe activiteiten om te bezoeken tijdens je kampeerbezoek aan Camping Houtum.

4. Rolstoelvriendelijk

Wat wij belangrijk vinden op camping Houtum is, is dat iedereen hier welkom is en zich prettig voelt in onze omgeving. Dit is ook de reden waarom we graag een rolstoelvriendelijke camping willen zijn. Bij zowel onze receptie, Café de Congé als sanitair kan je gemakkelijk met de rolstoel naar binnen.

Om de zoveel jaar laten we ons terrein ook keuren om het ‘A Label’ van Toerisme Vlaanderen te behouden. Als camping moet je (terecht!) aan heel wat criteria voldoen voordat je dit label krijgt. In 2023 zijn we weer gekeurd en het label schittert weer aan ons buitenmuur.

Toerisme Vlaanderen A Label toegankelijkheid

Het is ook fijn dat onze invalide douche enkel te gebruiken voor gasten die hem daadwerkelijk nodig hebben. Bij al onze douches hangt een SEP lezer om met een pasje water te krijgen. In het geval van de invalide douche zijn de pasjes anders geprogrammeerd waardoor deze alleen te gebruiken is voor onze gasten die hem nodig hebben.

Sanitair Camping Houtum

5. Billy en Norman

Wie ook zeker niet mag ontbreken in de lijst met toffe camping weetjes zijn onze ponies Billy en Norman en Billy. Ze heten iedereen met hun gehinnik welkom. Gelukkig zijn ze niet echt mensen schuw en laten ze sommige gasten toe om een aai over hun bol te geven.

Hen eten geven is helaas verboden. Paarden zijn namelijk erg gevoelig aan wat ze eten, te veel of verkeerd eten kan hen erg ziek maken! Bovendien is zeker Billy meer dan genoeg voorzien van vetreserves. Ze komen niets te kort 😊

Naast dat ze hun eigen plek hebben bij hun stal, staan ze ook vaak in hun ruime groene wei aan de andere kant van ons hoofdgebouw. Hier kunnen ze heerlijk grazen. Schrik niet ’s nachts in de zomer als je hun hoefgetrappel hoort, omwille van de vele insecten en hitte overdag grazen ze dan ’s nachts.

6. Wintercamping

Wist je, dat we maar liefst 11 van de 12 maanden geopend zijn op camping Houtum? Steeds meer kampeergasten verwelkomen we in de wintermaanden. Dit is ook de grootste reden geweest waarom we in 2021 maar liefst zes verharde camperplaatsen hebben bijgemaakt.

Naast deze verharde plekken, maken we van onze parkeerplaatsen ook kampeerplekken met stroomvoorzieningen. Hierdoor hebben we in de wintermaanden 11 plekken beschikbaar voor onze campinggasten.

Liever in onze verhuur accommodaties logeren? Ook dat is gewoon mogelijk. Onze Lijsterbes en de Witte Lindes zijn ook winterproof.

Ook kamperen in de wintermaanden? Vergeet dan zeker niet vooraf te boeken. Onze plaatsen zijn beperkt en willen het liefst geen kampeerders teleurstellen met ‘we zijn volzet’. Eenvoudig en snel boeken doe je via onze website https://booking.campinghoutum.be/

7. Een kaart voor alle voorzieningen

Wij hebben één systeem voor alles wat met water te maken heeft. Ja je leest het goed, met één SEP-kaart krijg je warm afwaswater, kan je heerlijk douchen en kan je de wasmachine en/of droger aanzetten.

SEP staat voor Seijsener Protocol: het Nederlandse bedrijf dat de kaartjes ontwikkelde. Zij zijn al decennia lang koploper op gebied van het inrichten van recreatiedomeinen. Zij tekende voor ons ook mee het nieuwe kampeerterrein uit in 2010.

Voor deze SEP-kaart vragen wij borg tijdens het inchecken. Hier staat dan al een tegoed op van tien euro. Niet voldoende krediet? Buiten bij de receptie kan je de kaart met muntgeld opladen of binnen met de bankkaart.

We krijgen, dankzij dit systeem, lovende reacties van onze kampeergasten omdat het simpel, duidelijk en een snelle services is. Geen gedoe meer met muntjes of dat er meerdere systemen elkaar kruisen.

8. Café de Congé

Vanaf dat het seizoen ingaat, openen wij de deuren van Café de Congé. In ons café serveren we alleen drankjes maar ook streekbierekes, deze vallen vaak in de smaak bij onze toeristen. Daarnaast hebben we ook een animatiekast met boeken en spelletjes. We hebben ook een eigen biljarttafel, vogelepik (dartbord) en tafelvoetbal. Oftewel voor ieder wat wils.

Buiten hebben we ook een terras dat gericht is op het zuiden en omsloten door onze glazen gevel. Dit betekend veel zon en (vaak) weinig wind. Dit maakt ons terras in het voor- en naseizoen ook heel aantrekkelijk om er te zitten.

Steeds vaker komen mensen er achter dat we een ‘verborgen ruimte’ hebben. We hebben namelijk aan ons café, een aparte zaal zitten. Zij worden gescheiden door een zweefmuur. Deze zaal gebruiken we vaak wanneer er iets wordt georganiseerd zoals een bingo avond.

9. De Kleine Nete

Pal achter de camping stroomt de Kleine Nete. Zowel aan de beide kanten naast de rivier kan je heel mooi wandelen. Naar de overkant wandel je gemakkelijk over  Millekesburg of aan het einde door over de autobrug te wandelen.

Aan de Kleine Nete zit ook meerdere horeca zaken, zoals taverne Netherust en  Brasserie de Watermolen. Bij de Netherust kan je kayaks huren, waardoor je over de Kleine Nete gaat kayakken. Zeker de moeite waard wanneer je komt kamperen.

De kleine Nete

Heb je ReizenWaes gezien toen ze bij ons op de camping waren?

Dan heb je de bekende Millekesbrug over de Kleine Nete gezien. Tom heeft als kind vele vakanties doorgebracht met zijn grootouders op onze camping. Hij wilde dolgraag herinneringen ophalen in Kasterlee en ook nog even van het bruggetje springen.

Wij vonden het fantastisch dat hij speciaal voor ReizenWaes naar België kwam om bij ons te kamperen. Bedankt, Tom, voor je bezoek!

10. Vriendenkring Houtum - VKH

Nog een tof camping weetje is, dat we de ‘vriendenkring Houtum’ hebben. Dit is een groep die bestaat uit vrijwillige kampeerders die van alles organiseren door het seizoen heen zoals de bingo- en kaartavonden maar ook wandel- en fietstochten. In de zomer hebben ze een hamburger-, spaghetti- en mosseldag.

Bij alle activiteiten is iedereen uitgenodigd van zowel de toeristen als vaste kampeerders als dagjesmensen. Dankzij deze vriendenkring hebben wij vaste animatie op de camping. We zijn hen enorm dankbaar voor de leuke samenwerking, en dit al voor bijna 50 jaar!

11. Het team van Camping Houtum

De broers Jakke en Vic hebben het terrein schoon verdeeld. Jakke is de buitenman die alles regelt over groen, afval, schoonmaak en de reparaties. Het tegenovergestelde is Vic, die is altijd binnen en gaat over de receptie, boekhouding en Café de Congé. Gelukkig hebben de mannen (door de jaren heen) versterking gekregen!

Viktor:
De rechterhand van Jakke is onze Viktor. Hij is in 2013 in dienst gekomen en mede dankzij hem ziet het terrein er zo mooi verzorgd uit. Het maakt niet uit of de zon schijnt of het hard regent, Viktor zorgt er altijd voor dat zijn vaste taken gedaan zijn. Onze grote hulp!

Hedwige:
In 2020 is (de schoonmoeder van Vic) Hedwige in dienst gekomen. Zij is de rechterhand van Vic op de receptie geworden. Met haar lieve glimlach verwelkomt ze alle gasten.

Martiena:
De vrouw van Jakke, Martiena is op meerdere plaatsen binnen de camping werkzaam. Ze zit meermaals per week achter de receptie, ze beheert onze website en social media kanalen, regelt alles voor onze verhuuraccommodaties en staat achter den toog in Café de Congé. Kortom, ze is onze Nederlandse alleskunner.

Het team is nog groter, benieuwd wie nog de drijvende krachten van de Camping zijn? Ga dan naar ons team pagina, dankzij de foto’s weet je gelijk welke naam, bij welk gezicht hoort.

Onze receptie

Café de Congé

Onze barkeepers

Onze buitendienst

12. De Putten – Kinderspeeltuin en brasserie Moe Marie

Achteraan ons domein hebben we onze collega’s van de Putten. Dit is een binnen- en buitenspeeltuin en brasserie Moe Marie. Tijdens de vakanties en in het weekend is het geopend.

Je kan hier heerlijk tafelen op een paar meter afstand van je kampeerplaats. Daarnaast heeft de putten ook zowel een binnen als buiten kinderspeeltuin. Ook daar kan je hapje eten, terwijl de kinderen aan het spelen zijn.

We sluiten dit artikel graag af met het beste weetje namelijk, de naam Moe Marie is vernoemd naar van de grootmoeder van Jakke en Vic.

Toen de camping in 1975 openging, schreef je je in aan de eettafel van Moe Marie. Nog steeds krijgen wij geregeld kampeerders over de vloer die beginnen over Moe Marie. Wij zijn ongelofelijk trots dat onze grootmoeder nog altijd deel uitmaakt van onze camping. Het is een prachtige verwijzing naar een vrouw die alle eer toekomt.

Zo dit waren de twaalf toffe weetjes over camping Houtum. Natuurlijk zijn er nog veel meer weetjes maar die ga je ontdekken tijdens je verblijf in Kasterlee.

Ken je nog een leuk weetje, deel deze dan zeker onderaan dit artikel. Altijd leuk om nieuwe ervaringen te horen van onze gasten.

Tot snel in Kasterlee
Team Houtum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *