Een verblijf dat je bijblijft...

Dat proberen we elke keer opnieuw waar te maken, voor iedereen.

Ontdekken op eigen tempo

Camping Houtum vormt de perfecte uitvalsbasis om de prachtige Kempense natuur te verkennen. Ontdek de troeven van de streek op het ritme van de kabbelende Nete. Te voet, met de fiets, de mountainbike of zelfs met de kajak of de huifkar. Bewegwijzerde wandel- en fietsroutes passeren net voor de deur waardoor je meteen kan aanpikken.

Als familiale uitbaters maken we graag tijd voor onze gasten. We doen dan ook al het nodige om je een onvergetelijke vakantie te bezorgen en je zo goed mogelijk te informeren over de streek.

Vandaag wordt Camping Houtum gerund door de twee broers Jakke en Vic Van Eyck. Omringd door familie en trouwe medewerkers staan ze dag in dag uit klaar om het hun gasten naar hun zin te maken. Maar het verhaal van Houtum begon al veel eerder dan dat…

Een stukje geschiedenis 

Anno 1975, in het Kastels gezin Van Eyck-De Ceuster rijpt het fabuleuze idee om een camping op te richten in Kasterlee, waar natuur, landbouw en toerisme in harmonie samen gaan. Al snel herontdekt Kasterlee zich als toeristische trekpleister in de Kempen. De camping krijgt de naam 'Houtum' en start met 76 percelen voor residentiële verblijvers. De dankbare ligging te midden van de Kastelse natuur draagt bij tot een toenemend succes en al vlug breidt de camping uit.

1980

De kantine blijkt een gegeerde locatie voor allerhande verenigings - en familiebijeenkomsten waardoor de vraag naar de organisatie en verzorging van feesten steeds groter wordt.

De voormalige kantine wordt omgedoopt tot 'Den Eyck'. Vandaag is Den Eyck niet enkel een feestzaal maar ook een seminariecentrum en een zondagsrestaurant.

1985

Een nieuw saturatiepunt wordt bereikt, zowel voor de camping als voor de feestzaal.

De gebouwen worden uitgebreid zodat recreatie en feesten verder in harmonie naast elkaar kunnen bestaan.

1990

De verschillen in behoefte voor de recreatieve en de feestelijke aangelegenheden doen het idee rijpen om een nieuwe locatie voor de groeiende recreatie in te richten. De officiële opening van 'Domein De Putten' wordt gevierd. Domein de Putten herbergt tot op vandaag een gezellige taverne mét terras, een binnen- en een buitenspeeltuin, en een geitenweide met stalling: stuk voor stuk toeristische troeven voor zowel de dagjesbezoeker als voor de kampeerder op de camping. 

Een nieuwe toekomst is in zicht 

2001

Slecht nieuws: de toerplekken aan de oevers van de Kleine Nete worden zonevreemd verklaard. Houtum schiet direct in actie en werkt een plan uit om de toerplaatsen in noordelijke richting te verhuizen. Het wordt al snel duidelijk dat er ook een nieuwe inrit aangelegd dient te worden, én dat het bouwen van een nieuwe receptie, sanitaire gebouwen en bijhorende horeca 'een must' is om de juiste service te kunnen bieden. 

2011

De vergunningen zijn eindelijk rond en de bouwwerkzaamheden aan het nieuwe terrein worden gestart. De volgende generatie stapt mee in het bedrijf om het project in goede banen te leiden.

2015

De meeste werkzaamheden zijn afgerond en het toerisme 'boomt' terug in Houtum. Naast het nieuwe trekkersveld komen er ook nieuwe huuraccommodaties. De toekomst voor Houtum is terug verzekerd!

2020

Corona schudt alles en iedereen grondig door elkaar maar al snel blijkt kamperen dé ideale bezigheid te zijn. Er worden verharde camperplaatsen aangelegd zodat ook in de winter kamperen mogelijk blijft. Een gans jaar plezier verzekerd! 

Waar kind koning is

Je kinderen of kleinkinderen voelen zich 'de koning te rijk' in Camping Houtum. In onze  buitenspeeltuin ravotten ze naar hartenlust terwijl je vanop het gezellige brasserieterras je oogappels gadeslaat.

Of wat dacht je van een dagje avontuur in het nabijgelegen Bobbejaanland?

Gooien dreigende donderwolken of dikke regendruppels roet in het eten? Geen probleem, onze binnenspeeltuin 't Tofste Speelhuis biedt alles voor overdekt en zorgeloos gezinsvertier.

Ons motto is dan ook: Camping Houtum, een verblijf dat je bijblijft...

Camping Houtum

Duurzaam en verantwoord ondernemen

Camping Houtum doet zijn best om mee zorg te dragen voor de directe omgeving, zijn gasten, het klimaat en de planeet als geheel. We hebben bij het uittekenen van ons nieuwe hoofdgebouw zeer bewust gekozen om geen fossiele brandstoffen meer te gebruiken. Voor de verwarming, de koeling en de ventilatie hebben we alle ruimtes voorzien van warmtepompen. Deze zorgen ook voor het warme douchewater. Daarnaast hebben we 100.000 liter regenwateropvang voorzien én zijn al onze toiletten daarop aangesloten. 

Camping Houtum

Ook in de aanleg van ons terrein kiezen we voor  de lokale, liefst bloemende, haag- en boomsoorten zodat ook de vliegende insecten er mee van kunnen profiteren.

We trachten onze gasten zo veel mogelijk bewust te maken van de afvalstromen en we moedigen het sorteren van afval ten zeerste aan. We sponsoren lokale verenigingen en sportclubs omdat we het belangrijk vinden om een levendig en veerkrachtig gemeenschapsleven rondom ons te hebben. 

Ons paradepaardje is en blijft toch de samenwerking met de Pompoenerie. Het is een werkervaringscentrum voor mensen met een (arbeids-)beperking. De Pompoenerie vertrekt vanuit de gelijkwaardigheid van en het respect voor de eigenheid van iedere persoon, én vanuit het respect voor het milieu. Hun thuisbasis bevindt zich op ons domein.  We proberen zo veel mogelijk activiteiten op elkaar af te stemmen. Zo zorgen zij voor het composteren van het biologische afval van het volledige domein, en hergebruiken ze dat lokaal op het pompoenenveld. Het is een prachtige organisatie met prachtige mensen en we zijn bijzonder fier dat ze deel uitmaken van ons verhaal!

Pompoenerie
Green Key

Dankzij onze inspanningen konden we in 2021 het Green Key Label behalen. De 'Green Key' is een internationaal duurzaamheidslabel voor logies, evenementenlocaties, attracties en restaurants. Jaarlijks reiken Toerisme Vlaanderen en GoodPlanet Belgium de Green Key of 'Groene Sleutel' uit.

We zijn dan ook erg fier om mee deel uit te maken van deze groep duurzame logies. 

Pompoenerie

Hospitality+ in Camping Houtum

Omdat wij elke gast graag een warm welkom geven, passen we Hospitality+ toe, een initiatief van Toerisme Provincie Antwerpen.

Kinesist nodig voor je dagelijkse oefeningen? Een verpleger die je wond verzorgt na een plots ongeluk? Medisch materiaal zoals een rolstoel nodig?

Geen probleem! Geef ons een seintje. We brengen je in contact met een geschikte en betrouwbare zorgverstrekker uit ons lokale netwerk.

toerisme provincie antwerpen
Toerisme Vlaanderen A Label toegankelijkheid

Logies kunnen in Vlaanderen een beschermd toegankelijkheidslabel behalen. Belangrijk is wel dat het label een zekere garantie biedt. Daarom wordt het enkel toegekend na opmetingen ter plaatse. De resultaten verschijnen op de website van Toegankelijk Vlaanderen. Een speciaal hiervoor opgerichte labelcommissie, met vertegenwoordigers van de handicapbeweging en van de toeristische sector, beslist uiteindelijk welk label aan een gebouw wordt toegekend of welke voorwaarden eerst nog vervuld moeten worden.

Al sinds vele jaren dragen wij met trots een A label!