De kleine Nete; mooi in ieder seizoen

De Kleine Nete is een rivier die door de Kempen loopt en zo ook achter Camping Houtum. De kleine Nete kronkelt door de gemeente Kasterlee en ieder seizoen heeft z’n eigen charme. Een ding is zeker, de Kleine Nete zal je nooit gaan vervelen.

.Zowel in de zomer- als wintermaanden kan je een verfrissende wandeling maken aan beide zijdes van de Kleine Nete. Zeker een aanrader op een warme dag, aangezien er door de begroeiing veel schaduw plekken zijn gecreëerd. En het leuke is ook nog, in de zomermaanden kom je geregeld een kayakker tegen op het water. Wel even opletten, één kant is ook een mountainbike route dus dat is soms opletten geblazen.

De Kleine Nete

De Kleine Nete heeft zichzelf gevormd bij Reties Goor. Samen met de andere bijrivieren maakt ze deel uit van het Scheldebekken. Ze stroomt naast Kasterlee, helemaal van de Kempen tot aan Lier. Daar vloeit ze samen met de Grote Nete om zo uiteindelijk in de Schelde uit te monden.

Millekesbrug

Over de Kleine Nete, net voorbij Camping Houtum, heeft een boer een brug gemaakt waardoor hij aan de overkant kon raken. De naam van de brug is vernoemd naar deze boer.

Ontzettend veel gasten van Camping Houtum kwamen in 2020 en de jaren erna speciaal kijken naar dit bruggetje. Waarom? ReizenWaes heeft bij ons gefilmd, Tijdens de corona pandemie, mocht Tom Waes niet filmen in het buitenland en is daarom speciaal in België gebleven.

De uitbaters Jakke en Vic van de camping hebben Tom uitgenodigd en Tom heeft dit gelukkig geaccepteerd. Tom heeft namelijk zelf mooie herinneringen aan onze camping. De grootouders van Tom hebben vroeger bij ons een chalet gehad en daardoor was hij toen hij klein was regelmatig in Kasterlee kwam vertoeven. Hij vond het geweldig om terug te komen en om herinneringen op te halen. Vooral om een ‘bommetje’ te maken: zo sprong hij nog eens van Millekesbrug af. Vandaar dat dit een bekende en beruchte brug is geworden.

De kleine Nete

Vistrap

Aan het einde van het gehucht Houtum, hebben we een vistrap. De vistrap is speciaal gemaakt vismigratie in de Kleine Nete te bevorderen. De vissen kunnen nu namelijk stroomopwaarts zwemmen om zowel te rusten als te paaien. De vistrap is opgebouwd met twintig opeenvolgende drempels.  

Deze twee bezienswaardigheden zijn zeker de moeite waard om te ontdekken.

Horeca aan de Kleine Nete

Aan de oevers van de kleine Nete vind je ook meerdere horeca zaken. Zo kan je van Camping Houtum naar Domein de Putten, Eetcafé Netherust en Brasserie watermolen wandelen.

Café de Congé

In Café de Congé, gelegen op de camping zelf, kun je genieten van een ontspannen sfeer en genieten van warme en gekoelde drankjes, verpakte ijsjes en chips. Hoewel we geen maaltijden serveren, hoef je niet ver te zoeken voor een hapje, want het bruisende horeca van Houtum ligt op slechts vijf minuten loopafstand.

En als je zin hebt in een beetje vermaak, hebben we een 'sjotterskast' en 'den biljart' klaarstaan voor een gezellig potje. Voor de boekenliefhebbers onder onze kampeerders is er ook een ruilboekenkast beschikbaar, waar je boeken kunt uitwisselen met andere gasten.

Domein de Putten

Domein de Putten zijn onze buren op hetzelfde domein en daardoor voelt het aan als rechtstreekse collega’s. Bij domein de Putten kunnen de kinderen zowel binnen als buiten spelen in de grote speeltuinen. Bij de speeltuinen kan je zowel een hapje als drankje nuttigen.

Aan de andere kant van het gebouw kan je in het weekend, heerlijk tafelen bij Moe Marie. Het leuke is, Moe Marie is vernoemd naar de grootmoeder van de camping eigenaren Jakke en Vic. De eerste receptie van de camping was letterlijk aan de keukentafel bij Moe Marie. Toch fantastisch dat haar naam nog steeds levendig is in Houtum.

Reserveren bij Moe Marie? Dan bel je gemakkelijk naar 0 (032) 14 85 92 15

Domein de Putten

Domein de Putten zijn onze buren op hetzelfde domein en daardoor voelt het aan als rechtstreekse collega’s. Bij domein de Putten kunnen de kinderen zowel binnen als buiten spelen in de grote speeltuinen. Bij de speeltuinen kan je zowel een hapje als drankje nuttigen.

Aan de andere kant van het gebouw kan je in het weekend, heerlijk tafelen bij Moe Marie. Het leuke is, Moe Marie is vernoemd naar de grootmoeder van de camping eigenaren Jakke en Vic. De eerste receptie van de camping was letterlijk aan de keukentafel bij Moe Marie. Toch fantastisch dat haar naam nog steeds levendig is in Houtum.

Reserveren bij Moe Marie? Dan bel je gemakkelijk naar 0 (032) 14 85 92 15

Eetcafé de Netherust

Bij Eetcafé Netherust, gelegen aan de oevers van de Kleine Nete, valt er meer te beleven dan alleen eten en drinken. Huur een kayak en verken de prachtige wateren, of test je vaardigheden in een potje midgetgolf, snookergolf of voetbiljart.

Deze diverse activiteiten zijn perfect om samen met je gezin of andere kampeergasten te ondernemen. En vergeet niet om tussendoor even te genieten van een heerlijk hapje en drankje in het gezellige eetcafé.

Eten bij de Netherust

Wandelen vanaf Camping Houtum naar de Kleine Nete

Binnen een paar minuten bent u aangekomen bij de Kleine Nete. In de zomermaanden kunt u via de Pompoenerie wandelen. Je gaat dan meerdere pompoenen zien groeien op het veld. Of je kan over de camping wandelen tot aan de boerengolf van de Putten en zo aankomen bij de Kleine Nete.

Vervolgens als u een wandeling wilt maken ga je linksaf, wil je naar de Neterust ga je rechtsaf. Wanneer je links afgaat kom je al snel Millekesbrug tegen, steek deze brug over en wandel vervolgens naar links. Aan het einde van deze mooie pad kom je nog een brug tegen en steek deze vervolgens weer over. Het is zeker mooi om te wandelen aan de beide kanten, aangezien de paden anders zijn door de begroeiing  door de zon.

Kayakken aan de Kleine Nete

Ben je enthousiast en geïnspireerd geworden door de mooie Nete en wil je graag komen Kayakken tijdens je verblijf op Camping Houtum? Dat kan zeker en vrij eenvoudig.

Onze buren van Eetcafé Netherust verhuren namelijk kayaks. Je kan een kayak huren voor 1 uur tot een hele dag. Er is een hele route die langs Kasterlee ligt.

Zo kan je bijvoorbeeld kayakken van Eetcafé Netherust tot aan de Ark van Noe en weer terug. Wilt je liever niet heen en weer varen, dan kan je bij Kempen Kayaks uit Retie een kayak huren. Je fietst of wandelt hier vervolgens naar toe en zij brengen je fiets naar je gekozen stoppunt of pikken je op met een shuttle. Ideaal toch?

Het hele kayaktraject is in totaal 25 kilometer lang. Kortom je kan dit traject in meerdere dagen ontdekken.

In- en uitstapplaatsen

Retie
Watermolen

Kasterlee
De Putten

Netherust

Bobbejaanland

Herentals
Spaans Hof

Sport Vlaanderen

Grobbendonk
Watermolen

Nog een kleine kanttekening
over de Kleine Nete

  • Kayakken is alleen mogelijk wanneer het weer dit toelaat. Wanneer de droogte zich te lang aanhoudt, dan mag je helaas niet kayakken. 
  • Vissen mag maar alleen in bepaalde periodes en met een visbewijs.
  • Honden moeten aangelijnd zijn te alle tijden.

Kortom, het is zeker de moeite waard om de Kleine Nete te ontdekken tijdens een bezoek aan Camping Houtum. Zijn jullie al eens wezen kayakken op de Kleine Nete? Deel zeker je ervaring onder dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *